Wanneer u niet bent ingelogd of geregistreerd biedt het forum voor u beperkte mogelijkheden en kunt u niet alle onderdelen benaderen. Registratie is eenvoudig en gratis!

Rang: Onderluitenant Topografische Dienst KNIL 1946-1950

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lumax
Berichten: 115
Lid geworden op: 21 dec 2008, 12:09
Locatie: Enschede

Rang: Onderluitenant Topografische Dienst KNIL 1946-1950

Bericht door Lumax » 25 aug 2016, 18:33

Khaki schuifpassant van een kapitein van de Topografische Dienst 1945-1950.
Zilverkleurige metalen theodoliet, geborduurde stippen.
NB. De kartering van Nederlands-Indië. was tot de machtsoverdracht in 1949 de taak van de Topografische Dienst te Batavia.
Deze dienst had geen formele banden met de Topografische Dienst van Nederland.

Een theodoliet is een hoekmeetinstrument uit de landmeetkunde.
Met een theodoliet kan men horizontale en verticale hoeken meten met een hoge nauwkeurigheid.
Dit toestel is in essentie niet meer dan een kijker die om twee assen draait: een verticale as, ook wel de eerste as genoemd en een horizontale as, ook wel de tweede as genoemd.
Op beide assen zit een systeem dat het toelaat de waarde van de betreffende hoek af te lezen.
Bij de oudere optisch-mechanische toestellen gebeurt dat met een ringvormige glasplaat waarin een verdeling is aangebracht en waarop met behulp van een index en afleesinrichting de waarde wordt gelezen.
Bij de huidige elektronische theodoliet gebeurt dit met behulp van een roterende glazen cirkelrand waarop een vast aantal verdelingen is aangebracht (bijvoorbeeld 1024). Een stel indexen leveren hier de hoekwaarde.
Een buisniveau, zoals in een waterpas, in het toestel ingebouwd, laat het toe om het toestel op waterpas te zetten. In die toestand zou de eerste as verticaal moeten staan en de tweede as horizontaal.
Om voldoende nauwkeurig te werken voor de landmeetkunde bruikbare resultaten, dient een theodoliet zeer nauwkeurig gebouwd te worden.
Niettegenstaande zijn hoge nauwkeurigheid heeft elk toestel nog steeds een aantal fouten in zich. De landmeter of topograaf dient daarmee vertrouwd te zijn.
Een theodoliet is niet in staat om afstanden te meten.
Nochtans zijn afstanden meestal essentiële elementen bij de meetmethoden waarin een theodoliet wordt ingezet (driehoeksmeting, veelhoeksmeting etc.).
Die afstanden dienen dus met andere instrumenten te worden gemeten.
Een moderne, gecomputeriseerde theodoliet met afstandsmeter is een totaalstation of tachymeter.
Het is pas sedert de opkomst van de digitale afstandsmeter en later de digitale theodoliet dat beide toestellen steeds meer met elkaar zijn versmolten.
Tegenwoordig gebruikt de landmeter meestal een totaalstation, zijnde de combinatie van theodoliet, afstandsmeter en digitale registratie.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
ik stel prijs op correctie cq. aanvulling van mijn teksten.

Plaats reactie

Terug naar “Knil”