Wanneer u niet bent ingelogd of geregistreerd biedt het forum voor u beperkte mogelijkheden en kunt u niet alle onderdelen benaderen. Registratie is eenvoudig en gratis!

QUIZ

Plaats reactie
Carla Castanedos
Berichten: 213
Lid geworden op: 03 sep 2015, 22:38

Re: QUIZ

Bericht door Carla Castanedos » 21 jun 2019, 00:35

Dit wordt gedragen door het 3rd U.S. Infantry Regiment. Ze noemen het de Buff Strap. Het is een nabootsing van een riem van een ransel waardoorheen een reepje leer van een andere kleur ("buff") is geregen als versiering. De 3d U.S. Infantry verzorgt onder andere het ceremonieel bij het graf van de onbekende soldaat in Arlington.

https://en.wikipedia.org/wiki/3rd_U.S._ ... Old_Guard)
https://www.army.mil/article/20722/buff ... _old_guard
http://www.usmilitariaforum.com/forums/ ... der-strap/
Welcome to the internet, where men are men, women are also men and children are the FBI.

Gebruikersavatar
david daane bolier
Berichten: 207
Lid geworden op: 06 jun 2008, 17:15
Locatie: Den Haag & Colombo

Re: QUIZ

Bericht door david daane bolier » 21 jun 2019, 20:17

Compleet correct Carla. Verras ons met een volgende vraag.

Carla Castanedos
Berichten: 213
Lid geworden op: 03 sep 2015, 22:38

Re: QUIZ

Bericht door Carla Castanedos » 02 jul 2019, 13:29

Voor de volgende vraag blijven we binnen de NAVO. We gaan naar een NAVO-land dat vroeger bij het Warschaupact hoorde. In de taal die ze in dat land spreken hebben ze twee verschillende woorden voor "soldaat".

Het ene woord wordt uitsluitend gebruikt voor een soldaat uit dat land zelf. Letterlijk betekent dit woord zoiets als "landsverdediger" of "vaderlandsverdediger". Het woord zit ook in de naam van een grote voetbalclub uit de hoofdstad (die club had ooit een andere naam, maar is op gegeven moment overgenomen door het ministerie van landsverdediging, vandaar).

Het andere woord is het algemene woord voor "soldaat". Het kan slaan op soldaten uit alle landen. Het is ook de achternaam van een Britse popzangeres en tv-personality (ze heeft dus voorouders uit het land waar we het hier over hebben).

Welke taal? Welke twee woorden hebben ze in die taal voor "soldaat"?
Welcome to the internet, where men are men, women are also men and children are the FBI.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Moderator
Berichten: 1991
Lid geworden op: 02 sep 2007, 17:11
Locatie: Zuidwending
Contacteer:

Re: QUIZ

Bericht door Paul Joosten » 15 jul 2019, 11:29

Hongaars, honvéd en katona. Leuke vraag Carla!

Carla Castanedos
Berichten: 213
Lid geworden op: 03 sep 2015, 22:38

Re: QUIZ

Bericht door Carla Castanedos » 18 jul 2019, 01:55

Dank en goed geantwoord.. Ik heb ooit Hongaars gevolgd als bijvak (taalverwerving en taalkunde), omdat ik dat toen interessant vond en voor de studiepunten, maar ben er in totaal nog geen jaar mee bezig geweest. Daarna is het er bij gebleven, ik ken de taal dus niet echt (maar net goed genoeg om deze vraag te bedenken). De voetbalclub is trouwens Budapest Honvéd FC en de popster is mevrouw Kerry Katona. Jouw beurt weer!
Welcome to the internet, where men are men, women are also men and children are the FBI.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Moderator
Berichten: 1991
Lid geworden op: 02 sep 2007, 17:11
Locatie: Zuidwending
Contacteer:

Re: QUIZ

Bericht door Paul Joosten » 18 jul 2019, 09:39

Hongaars is een van de weinige Europese talen waar ik helemaal niets van versta, en Fins natuurlijk dat er aan verwant zou zijn. De meeste Slavische en andere Oost-Europese talen zijn ook niet eenvoudig maar daar herken je tenminste af en toe nog eens een woord of twee. Een andere interessante en vrijwel onverstaanbare Europese taalgroep is het Keltisch dat in diverse vormen in delen van het huidige Spanje, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk gesproken werd. Dat brengt me bij mijn volgende vraag.

We gaan op zoek naar de naam van een persoon die van huis uit zo'n Keltische taal sprak. Hij was van zeer eenvoudige komaf, verliet school al op jonge leeftijd en begon zijn militaire loopbaan na enkele onbetekenende baantjes in de burgermaatschappij dan ook in de laagste rangen, als manschap in het regiment van zijn landstreek. Hij vocht in vele beroemde veldslagen in zowel Azië als Afrika en wist zich, puur als gevolg van zijn capaciteiten en daden, uiteindelijk op te werken tot Generaal-Majoor. Hij werd geridderd en benoemd tot adjudant van het staatshoofd. Zijn laatste plaatsing was als opperbevelhebber op een groot tropisch eiland waar zijn afkomst echter niet werd geaccepteerd door de aanwezige koloniale elite. Hij eiste namelijk dat de plaatselijke rijkeluiszoontjes zich in dienst als correct militair gingen gedragen in plaats van als luie verwende nesten. Er volgde een enorme roddelcampagne en hij werd o.a beschuldigd van homoseksualiteit. Dit onrecht verdroeg hij niet en het dreef hem ertoe zijn eigen leven te nemen. Hij werd precies 50 jaar en drie weken oud.

Zijn dood veroorzaakte een enorme opschudding in zijn vaderland. Drie maanden na zijn dood verscheen het rapport van een overheidscommissie waarin hij de hemel in werd geprezen voor zijn verdiensten en ronduit werd vrijgesproken van alle vals gebleken verdachtmakingen. Een dergelijk drama is natuurlijk voer voor kunstenaars en een van de resultaten was al enkele dagen na zijn dood een inmiddels traditioneel lied over hem dat ook vandaag de dag nog vaak en graag gespeeld en gezongen wordt. In de titel van dit lied wordt hij alleen bij zijn voornaam genoemd, waardoor je ten onrechte zou kunnen denken dat het om een epos over een ander beroemd figuur van voor het begin van de jaartelling zou kunnen gaan. Bijzonder is dat dit lied twee jaar later door de componist zelf werd opgenomen, als voor zover bekend het eerste van niet alleen zijn eigen werk maar van alle melodieën van het betreffende muzikale genre.

Wat is de naam van deze verdienstelijke militair? Bonuspunt voor een linkje naar de MP3 van de betreffende oudste opname.

Plaats reactie

Terug naar “Forum kwis”