Pagina 1 van 1

Nationaliteits tekens bij de RAF en ML

Geplaatst: 18 apr 2021, 19:11
door jan viotta
Gedurende WW2 (en mogelijk nog later) werden er door Nederlanders in de RAF de volgende ‘straatnamen’ gebruikt als nationaliteits kenteken:

a) ‘Netherland’
b) ‘Netherlands’
c) ‘Nederland’

Deze waren in gebogen vorm (voor officieren) of in rechte vorm voor onder- officieren en minderen. Zie hier 2 voorbeelden ter illustratie.

Wie kan de verschillen tussen de versies a,b, en c duiden? Ik heb ooit begrepen dat versie “a” ( dus: ‘Netherland’) in Canada is aangemaakt voor Nederlanders in opleiding relatief vroeg in de oorlog, en een verhaspeling is van ‘Nederland’

Is versie “b” ( ‘Netherlands’) van later datum of simpel van een andere maker, mogelijk in het VK? Vreemd genoeg benoemt het Voorlopig Kledingsvoorschrift van KL uit 1944 wel de officiers variant, maar niet de rechte variant voor onderofficieren terwijl deze nog wel degelijk in gebruik is geweest

Jan Viotta

Re: Nationaliteits tekens bij de RAF en ML

Geplaatst: 03 mar 2022, 07:50
door Boomer
Goedenavond Jan
Zo legde een 320 Squadron Veteraan mij het verschil uit.
Er was niets "officieels" aan. Het hing er allemaal van af of de Kwartiermaker die de bestelling deed Brits of Nederlands was.
Voor de Britten kwamen we allemaal uit de "Netherlands" Voor de Nederlanders kwamen we uit "Nederland" (Netherland) Het hing allemaal af van de nationaliteit van de persoon die de nieuwe titels bestelde.
Groet
Ron